Zdrowe awokado

Opublikowane w lutym 2013 badania medyczne National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) wskazują na wiele zalet owoców awokado, znanych już wcześniej z działania zapobiegającego powstawaniu cukrzycy, czy powodujących obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Awokado wpływa także na nasz wygląd!

Badania potwierdziły to, co wiedzieliśmy już wcześniej. Między innymi fakt, że syndrom metaboliczny - czyli nieprawidłowa glikemia na czczo oraz nieprawidłowa tolerancja glukozy - był dwukrotnie niższy w grupie badanej, spożywającej awokado, niż tej pozbawionej awokado. Awokado doskonale wpływa na nasz wzrok. Owoc awokado zawiera duże ilości luteiny oraz zeaksantyny. Są to niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania naszych oczu. 
 
Okazało się również, że osoby spożywające awokado miały dużo niższy BIM (Body Mass Index). Jest to wskaźnik masy ciała, który powstaje przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Te i inne elementy badań sugerują ciekawy związek pomiędzy wpływem spożywanych owoców awokado na lepsze przyswajanie pozytywnych dla organizmu składników odżywczych pochodzących z innych pokarmów. Jedząc awokado, łatwiej nam utrzymać szczupłą sylwetkę.
 
Awokado od pewnego czasu jest jednym z częściej badanych owoców. W 2012 uczeni z University Michoacana de San Nicolas de Hidalgo w Morelia w Meksyku powiadomili, że awokado zawiera antyoksydanty o niezwykłych właściwościach. Według meksykańskich naukowców, antyoksydanty awokado docierają do mitochondriów odpowiedzialnych w naszych organizmach za śmierć komórek. Antyoksydanty tymczasem zapobiegają procesowi śmierci komórek.
 
Awokado jest skarbnicą niezbędnych dla naszego zdrowia składników. Awokado, zwane też owocem maślanym, czy smaczliwką właściwą, pochodzi z gorących obszarów Ameryki Środkowej i Południowej. W Europie owoc awokado pojawił się w XVII wieku. Jest nie tylko źródłem składników odżywczych, ale również cennym i zdrowym surowcem kosmetycznym.

2013-03-15


Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu