Wolne rodniki

W mediach słychać dużo informacji na temat wolnych rodników i ich szkodliwego działania. Z jednej strony niszczą one komórki i przyczyniają się do starzenia organizmu, z drugiej mogą działać korzystnie, bo anty toksycznie.

Wolne rodniki to atomy, cząsteczki lub jony, które posiadają na zewnętrznej orbicie pojedynczy elektron. Są bardzo aktywne chemicznie, gdyż utleniają każdy związek, z którym mają kontakt. Dotyczy to białek, DNA, kwasów tłuszczowych, budujących komórki, a nawet tłuszczów, które znajdują się we krwi. Utlenianie tłuszczów sprzyja powstawaniu miażdżycy w naczyniach krwionośnych. Wolne rodniki mają duży wpływ na starzenie się organizmu, gdyż każda komórka, której białko jest narażone na ich działanie, starzeje się.

Podejrzewa się, że nasz organizm jest poddawany atakom wolnych rodników ponad dziesięć tysięcy razy dziennie. Mogą one powstawać w organizmie człowieka lub dostają się z zewnątrz np. ze skażonego powietrza, dymu papierosów, z leków i zepsutej żywności. Niestety wiele świeżych produktów również je zawiera – dotyczy to głównie produktów smażonych długo przechowywanych takich jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, sosy sałatkowe.

Powstawaniu wolnych rodników w organizmie sprzyjają stany zapalne przebiegające z gorączką, zażywanie wielu leków, stres, promieniowanie UV, palenie papierosów, spożywanie alkoholu

Aby zapobiegać powstawaniu wolnych rodników można jeść produkty spożywcze bogate w witaminy: przede wszystkim witaminę C (kwas askorbinowy), witaminę E (alfa-tokoferol) i beta-karoten. Szczególnie bogate w te witaminy są: marchew, papryka, szpinak, brokuły, kukurydza, pomidory, czosnek, fasola, banany, morele, kiwi, ananas. W zwalczaniu wolnych rodników pomocne są również również: kawa, herbata, płatki owsiane, siemię lniane i łosoś.

Z drugiej strony wolne rodniki mają też korzystne działanie – mogą być używane przez komórki odpornościowe do niszczenia bakterii i substancji toksycznych.

2010-10-27


Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu