Żywność bio

W Anglii to produkty organiczne, w Niemczech BIO, w Polsce nazywa się je żywnością ekologiczną. Nowinka dla bogatych, czy konieczność dla zdrowia? Naturalna żywność pojawiła się w naszych sklepach.

W tym roku polską premierę miał francuski film dokumentalny „Zanim przeklną nas dzieci” w reżyserii Jean – Paul Jauda. Reklamowano film twierdząc, że ukazuje prawdę o produkowanej obecnie masowo żywności.

 

W opisie filmu czytamy: „Ołów, kadm, azotyn, nitryt, rtęć, pestycydy, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, konserwanty  –  to nie przepis na mieszankę wybuchową, to tylko niektóre ze składników przeciętnego obiadu, składającego się z zupełnie normalnych produktów: fasolki, kiełbasek, chleba, sera, wody... Nie zdajemy sobie sprawy, w jaki sposób i przy użyciu jakich chemikaliów produkuje się dziś żywność. Nie mamy świadomości jak wiele preparatów używanych jest np. w hodowli jabłek – francuski rolnik używa około 30 środków chemicznych zanim zbierze plon.”

Żywność ekologiczna BIO została zdefiniowana w prawodawstwie Unii Europejskiej oraz prawodawstwie większości państw świata.  Jest produkowana metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie używania nawozów sztucznych i pestycydów. Producenci żywności ekologicznej mają obowiązek oznaczania swoich produktów certyfikatami.

Na zachodzie duże firmy mleczarskie przestawiają się na produkcję bio żywności, bo to gwarantuje im zwiększenie zysków. Kupujący bio nabiał cenią pewność, że pochodzi od krowy, która pasła się na pastwisku przebadanym pod kątem zanieczyszczenia gleby, nie dostawała hormonów ani antybiotyków, oraz nie spędziła całego życia w oborze.

W Polsce także dostępne są produkty bio nabiałowe, eksportowane z Czech, Niemiec lub produkowane przez lokalnych producentów żywności. 

2010-10-05


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu