Za dużo soli

Aż 40% soli, którą zjadamy, pochodzi z przetworzonych produktów, resztę sami dodajemy do potraw. Czasem nie przyjdzie nam do głowy, że znajduje się ona w pieczywie, czy warzywach w puszce.

Inne produkty z nadmiarem soli to m.in.: sery żółte, wędliny, gotowe dania obiadowe w słoikach, keczup, kiszona kapusta i wędzone ryby. Jeśli wybierzemy surowe, czyli nie przetworzone odpowiedniki tych potraw, np. ser twarogowy, zamiast fety, czy groszek mrożony zamiast groszku w puszce, zmniejszymy znacznie ilość przyjmowanej soli.

Dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż płaską łyżeczkę - to jest 5 gram. Dotyczy to potraw przygotowywanych przez nas, jak i kupowanych. Tymczasem Polacy zużywają jej aż 3 razy więcej. Nie wszyscy wiedzą, że jej nadmiar może spowodować nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, zawał serca, osteoporozę i raka żołądka.

Jeśli chcesz spróbować kontrolować, ile soli dziennie zjadasz, czytaj informacje na opakowaniach produktów. Producenci nie zawsze podają ilość soli, ale czasem podają zawartość sodu. 1 gram sodu odpowiada 2,5 grama soli. Sód znajdziemy np. w chipsach, orzeszkach ziemnych solonych, suchej kiełbasie i makreli wędzonej.

Naukowcy z Uniwersytetu w Kolumbii (USA) odkryli, że jeśli nastolatki dziennie zjadałyby o połowę łyżeczki soli mniej, to o połowę spadłaby ilość dzieci cierpiących na nadciśnienie tętnicze. Poza tym zmniejszyłaby się liczba osób zapadających na chorobę wieńcową i udary mózgu. Śmiertelność z powodu tych chorób spadłaby prawie o jedną dziesiątą.

Jak ograniczyć ilość soli? Przyzwyczajenie można zmienić, stopniowo soląc coraz mniej. Pomoże też usunięcie solniczki ze stołu. Przyrządzając potrawy, dodawajmy ją pod koniec gotowania.

 

Zamiast soli można stosować inne przyprawy np. zioła lub używać soli sodowo - potasowej, która zawiera mniej sodu. Ważne jest, by starać się jeść więcej produktów świeżych niż przetworzonych.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

2010-11-25


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu