Sezon zielarski w pełni

Przed wojną sezon zbioru ziół rozpoczynał się po dniu św. Jana Chrzciciela 24 czerwca, a kończył 15 sierpnia, w dniu Matki Boskiej Zielnej.

W tym czasie zbierano rośliny najważniejsze w ziołolecznictwie i dopiero od momentu poświęcenia, które odbywało się w Dniu Zielarza można było je stosować dla celów leczniczych.


Wielka piątka ziołolecznictwa
Od stuleci po dzisiejszy dzień najczęściej stosowane są następujące zioła, które według lekarzy są bardzo ważne dla współczesnego lecznictwa:

  • rumianek ze względu na właściwości przeciwzapalne
  • mięta – stosowana w zaburzeniach trawiennych
  • dziurawiec o działaniu przeciwdepresyjnym,
  • melisa, działająca uspokajająco
  • szałwia - działająca ściągająco i przeciwpotnie

Jednak pewne zioła stosowane od stuleci straciły dziś swoje dawne znaczenie w lecznictwie, są to ruta zwyczajna, chaber bławatek, biedrzeniec mniejszy.


Mięta królową ziół
Mięta pieprzowa została uznana przez specjalistów branży zielarskiej Rośliną Roku 2011. "O wyborze decyduje zawsze stopień zainteresowania daną rośliną ośrodków badawczych w Polsce i na świecie oraz stopień nadziei na jej skuteczność w leczeniu chorób" - powiedział PAP prezes Polskiego Komitetu Zielarskiego, dr Jerzy Jambor.

 

Przeczytaj: W otoczeniu róż

 

W poprzednich latach roślinami roku zostały: miłorząb japoński, dzika róża, głóg, dziurawiec, rumianek, karczocha, aloes, aronia, czarci pazur, żeń-szeń, melisa, tymianek, męczennica cielista, aspalat prosty, ostropest plamisty.

 

Mięta występuje w 25 gatunkach. Jest uprawiana w całej strefie umiarkowanej (Europa, Ameryka Płn.), ale stopniowo rozszerza się na inne kontynenty. Najbardziej wartościowy jest sam liść mięty, z którego produkuje się herbaty i preparaty farmaceutyczne.

Główne składniki mięty to olejki eteryczne i garbniki. Pierwsze z nich zawierają do 80 proc. mentolu (i 20 proc. mentonu), a drugim przypisuje się właściwości bakteriobójcze, a nawet wirusostatyczne.


Zdaniem specjalistów, mięta działa rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, wywołuje także efekty żółciopędne i wiatropędne. Obniża napięcie mięśni jelit, pobudza czynności żołądka i wątroby, ułatwia trawienie. Jest także jedną z przypraw stosowaną w kuchni.

 

Źródło: Nauka w Polsce


Czytaj także : Zioła - nasi naturalni sprzymierzeńcy - artykuł na temat ziół w diecie niemowląt i małych dzieci.

2011-08-02


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu