Niskokaloryczne grillowanie

Sezon grillowy w pełni. Tradycyjnie na rusztach królują udka, kiełbasy i karkóweczki. Tym, którzy mają dosyć ociekających tłuszczem przysmaków, proponujem owoce morza i ryby. Grillowanie może być zdrowe i oryginalne, a Twoi goście będą zachwyceni taką odmianą.

Czemu nie spróbować czegoś nowego? Grillowane krewetki to naprawdę zdrowy wybór. Są niskokaloryczne, bo 150 g, czyli jedna porcja gotowego dania, zawiera tylko 83 kalorie. I jedną trzecią nasyconych tłuszczów, które ma plasterek chudej wołowiny. Za to mamy tu porządną porcję żelaza i białka.

 

W sklepie znajdziemy krewetki różnej wielkości. Małe i średnie są używane do sałatek i przystawek, a duże do dań typowo obiadowych. Krewetki są smaczne i bardzo szybko się grillują. Można je przyrządzać na wszystkie możliwe sposoby; gotować we wrzątku, na parze, smażyć, piec i oczywiście grillować. Szybko przyjmują marynatę, więc klucz do smacznej potrawy to po prostu dobrze je przyprawić. Gotowanie krewetek jest czymś w sam raz dla leniuchów lub bardzo wygłodniałych, bo zajmuje tylko 5 minut.

 

Do grillowania krewetek najlepiej użyć ruszciku do ryb, można też nabić je na patyczek do szaszłyków lub po prostu ułożyć na aluminiowej tacce. Wcześniej wrzucamy je do marynaty, którą robimy z oliwy, wody i ulubionych przypraw albo używamy gotowego dresingu do sałatek. Można też polewać je marynatą podczas grillowania. Gotowe krewetki zjadamy jako oddzielne danie lub też dodajemy do sałatki czy spaghetti.

 

Wyśmienitym i niskokalorycznym przysmakiem z grilla jest dorsz. Musi być świeży, mrożona ryba z grilla jest niesmaczna i rozpada się na kawałki. Do grillowania ryb najlepiej użyć specjalnego ruszciku. Jeśli go nie mamy, możemy zawinąć rybę w aluminiową folię. Przed włożeniem na grill filet nacieramy sokiem z cytryny lub białym winem, dodajemy sól i pieprz oraz ulubione zioła np. prowansalskie. Świetnie sprawdzi się listek świeżej mięty. Ponieważ dorsz to chuda ryba, możemy dołożyć też łyżeczkę masła.

 

Smacznego!

 

2010-06-11


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu