Jaka herbata poprawi Ci dziś samopoczucie?

Jesienią częściej zaparzamy sobie herbatę. Wprowadzenie do diety odpowiedniego jej rodzaju, może być pierwszym krokiem do zwalczenia naszych dolegliwości.

Niektórzy z nas żartują, że jeśli chodzi o zdolności kulinarne, to potrafią ugotować tylko wodę na herbatę. To i tak dużo! Właściwie przygotowana do zaparzenia herbaty woda, jest gotowana tylko jeden raz, ponieważ wtedy zawiera odpowiednią ilość tlenu. Herbaty, które zaleca się zaparzać we wrzątku, powinno parzyć się tzw. „białym wrzątkiem”, czyli w drugim stadium wrzenia, która ma tyle pęcherzyków powietrza, że wydaje się biała. Ważne, by wody nie przegotować (trzecie stadium wrzenia), ponieważ w ten sposób pozbawimy napar aromatu.

 

Herbata czarna – poprawia koncentrację

Choć najczęściej wybierana wciąż bywa niedoceniana. Badania dowodzą, że w procesie fermentacji (który przy wytwarzaniu herbaty czarnej trwa najdłużej), powstają teaflawiny i tearubiginy, które mają równie dobroczynny wpływ na nasz organizm co antyoksydanty. Czarna herbata działa rozgrzewająco i bakteriobójczo, a regularnie pita poprawia koncentrację i sprawność myślenia, wpływa również korzystnie na układ krwionośny.

 

Herbata zielona – reguluje trawienie

Znana z ogromnej zawartości antyoksydantów oraz swoich właściwości antybakteryjnych. Ma leczniczy wpływ na zaburzenia trawienne, bóle głowy, a także problemy ze wzrokiem czy zatrucia alkoholowe. Napar z zielonej herbaty bogaty jest w minerały i mikroelementy, takie jak: żelazo, cynk, potas, sód i wapń, nie brak mu również witamin: A, B, B2, B6, C, E, K, PP. Zawarty w niej fluor wzmacnia kości i zapobiega próchnicy zębów.

Już dwie filiżanki dziennie mają znaczący wpływ w zapobieganiu chorobie Alzheimera, pomagają również obniżać poziom cholesterolu. Jako źródło L-teaniny zielona herbata jest dobrą, naturalną alternatywą dla środków uspokajających. Polecana jest również osobom dbającym o linię, gdyż zawarte w niej polifenole stymulują organizm, regulując procesy trawienne i przyspieszając przemianę tłuszczu w energię.

 

Herbata czerwona – pomoże spalić tłuszcz

Na szczególną uwagę zasługuje Pu-Erh – odmiana, powstająca w wyniku powolnej fermentacji. Przez Amerykanów zwana jest niszczycielem tłuszczu – badania dowiodły bowiem, że wypijanie kilku filiżanek dziennie u 88% osób spowodowało spadek wagi między 3,2 a 10,8 kg przy zachowaniu dotychczasowej diety!
Lekarze podkreślają jej korzystny wpływ na wątrobę, obniżanie poziomu cholesterolu, wzmacnianie odporności. Do tego oczyszcza organizm z toksyn. Zawiera wiele korzystnych dla zdrowia minerałów i witaminę C.

 

Herbata biała – pobudza jak kawa

Okrzyknięta eliksirem młodości ze względu na zawartość polifenoli, które zwalczają sprzyjające starzeniu wolne rodniki. Spośród wszystkich herbat ma również najsilniejsze działanie antyoksydacyjne i antymutagenne, polecana jest więc przede wszystkim osobom, w których rodzinach występowały nowotwory. Biała herbata stanowi również bogate źródło witaminy C oraz kofeiny, warto więc, by spożywały ją osoby, które intensywnie pracują umysłowo, zwłaszcza w czasie upałów. Napar z tej drogocennej odmiany jest wspaniałą alternatywą dla kawy – jest bowiem dużo zdrowszy, a pobudza podobnie mocno, redukując również napięcie i stresy.

 

Warto wybierać herbaty sypane

- „Najlepsze właściwości mają herbaty liściaste, sypane. Jeżeli decydujemy się na herbatę ekspresową, wybierzmy tę z najwyższej jakościowo półki. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że produkt nie jest uzyskany z odpadów herbacianych i zachowa swoje dobroczynne działanie. Warto również pamiętać, że to niesłodzony napar ma najwięcej korzystnych właściwości - tłumaczy Monika Miroszewska, General Manager Geralt Polska Sp. z o.o., wyłącznego dystrybutora herbat marki Newby w Polsce.
 

2011-09-22


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu