Eko żywność poprawia zdrowie

Brak fosforanów, minimum azotynu sodu oraz więcej witamin, wartości odżywczych i substancji przeciwnowotworowych - prozdrowotne zalety żywności ekologicznej można długo wymieniać.

W Polsce rynek żywności ekologicznej dopiero raczkuje. Spożywamy jej na poziomie 1 e w przeliczeniu na jednego mieszkańca. To bardzo mało w porównaniu z innymi krajami UE oraz USA. Jednak rolnictwo ekologiczne bardzo prężnie się rozwija. Liczba ekologicznych gospodarstw podwoiła się w ciągu ostatnich 4 lat!

 

Polska Wschodnia produkuje ekologicznie
Najwięcej żywności produkowanej w ten sposób stanowią owoce miękkie i warzywa, a najmniej nabiał i wędliny. 30% całej produkcji ekologicznej odbywa się w Polsce Wschodniej, gdzie powstała Dolina Żywności Ekologicznej jednocząca producentów, dystrybutorów oraz instytucje zajmujące się promowaniem takiego rolnictwa.


Wszyscy oni przekonują, że  produkcja w gospodarstwach ekologicznych jest nastawiona na jakość, nie na ilość. Działalność takich gospodarstw jest uregulowana prawnie, co zapewnia konsumentom wysoką jakość i pewność źródła pochodzenia produktów. Gospodarowanie ekologiczne  wykorzystuje w możliwie największym stopniu naturalne metody produkcji, opierając się na środkach pochodzenia biologicznego i mineralnego nieprzetworzonych technologicznie. Co oznacza to dla konsumenta?


Bez fosforanów
W produktach ekologicznych nie występują fosforany, które obecne są w znacznych ilościach w produktach konwencjonalnych (napojach typu cola, twardych serach oraz wędlinach). Producent artykułów spożywczych, w których znajdują się fosforany, ma obowiązek oznakować etykietę wyrobu, umieszczając nazwę dodatku i jego symbol. W przypadku fosforanów jest to symbol E451 lub E452.


Prace badawcze wykazują występowanie coraz większych ilości fosforanów w żywności konwencjonalnej i zwiększenie objawów nadmiaru fosforu w organizmie człowieka. Te objawy to: niewydolność nerek, zwiększona zachorowalność na raka płuc, a także różnego rodzaju alergie. Wysoki poziom spożycia fosforanów może wywoływać atrofię mięsni i skóry oraz jest jedną z przyczyn przyśpieszenia procesów starzenia się. Fosforany są także przyczyną zmniejszonej gęstości kości, co prowadzi do ich łamliwości i osteoporozy.


Profilaktyka nowotworowa

Ekologiczne produkty roślinne i zwierzęce zawierają dużo więcej korzystnych dla zdrowia składników, niż żywność pochodząca z gospodarstw konwencjonalnych. Dotyczy to np. zawartości witamin C i D, β-karotenu,  substancji przeciwnowotworowych i wspomagających walkę z miażdżycą. Ekologiczna żywność ma też wyższą wartość odżywczą.

Wędliny bez tlenku azotu
Podstawą zabarwienia wyrobów mięsnych jest tlenek azotu (NO), który w połączeniu z hemoglobiną krwi i mioglobiną mięśni tworzy piękną różową lub różowoczerwoną barwę produktów mięsnych. W gotowych wyrobach stanowi konserwant i znakowany jest symbolem E 250. Jest powszechnie stosowany jako składnik solanek peklujących.


Związek ten należy do substancji chemicznych przedłużających wartość konsumpcyjną żywności. Stosowany jest głównie przy produkcji wędlin i serów twardych. Dodatek ten szkodzi przy nadciśnieniu tętniczym, a spożyty w znacznych ilościach utrudnia transport tlenu przez krew do poszczególnych tkanek. Podczas ogrzewania wchodzi w reakcje z cząsteczkami białek, tworząc nitrozoaminy potencjalnie rakotwórcze.


Natomiast sód dostarczony w nadmiarze powoduje wiązanie płynów, wypłukuje magnez, a w związku z tym zwiększa pragnienie. Stopniowo dochodzi do zwiększania wagi ciała, powstawania obrzęków i podwyższonego ciśnienia, co może prowadzić do udaru mózgu i niewydolności krążenia.


W produkcji wyrobów mięsnych posiadających certyfikat ekologiczny ilość konserwantów jest bardzo ograniczona lub wyroby te nie posiadają ich wcale.


Zwróć uwagę na oznaczenie eko produktu

 

Gwarancję ekologicznego pochodzenia produktu daje system obowiązkowej kontroli i certyfikacji. Polega on na corocznym nadzorowaniu upraw, począwszy od zasiewu poprzez okres wegetacji aż do zbioru roślin, a następnie na kontroli procesu przetwarzania.


Produkty sprzedawane jako ekologiczne muszą posiadać certyfikaty poświadczające ich pochodzenie. Mogą nosić międzynarodowe oznaczenia: „BIO” lub „Organic”. Produkty zapakowane powinny być specjalnie oznakowane: obowiązkowo nazwą lub numerem upoważnienia jednostki certyfikującej oraz napisem „PL - rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE”, muszą nosić logo produktów ekologicznych obowiązujące w Unii Europejskiej.


Więcej informacji: www.dolinaeko.pl

2011-05-20


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu