Czynniki rakotwórcze a nasza żywność

Masowe zachorowania na raka to smutny cień naszej cywilizacji. Czy tego chcemy, czy nie, to niebezpieczne dla ludzkiego zdrowia czynniki rakotwórcze występują w naszym otoczeniu bardzo powszechnie. Na kontakt z nimi narażony jest ludzki organizm każdego dnia, między innymi spożywając najróżniejsze produkty. Które z nich zagrażają nam najmocniej? Czy możemy takiej niezdrowej żywności unikać?

Żywność, która spożywamy jest bramą zarówno dla zdrowia, jak i choroby. Świadome żywienie to odpowiedzialność wobec samego siebie. Czynniki rakotwórcze z kolei, to te, które sprzyjają rozwojowi chorób nowotworowych i negatywnie wpływają na ogólny stan naszego zdrowia.

Chcemy, żeby spożywane przez nas jedzenie wyglądało i pachniało jak najlepiej. Jednak nasze zmysły mogą okazać się nie najlepszym przewodnikiem gastronomicznym. Wiadomo, że wśród substancji sprzyjających zachorowaniu na raka sporą grupę stanowią pleśnie. Są one niebezpieczne ze względu na wytwarzane przez siebie aflotoksyny.

Aflotoksyny to substancje wyjątkowo toksyczne i groźne dla ludzkiego zdrowia. Swego czasu mówiono nawet o zjawisku raka domowego. Był to poważny problem mieszkańców tych domów, w których ze względu na wilgoć pojawiła się niebezpieczna pleśń. Niestety, wilgotne ściany nie są jedynym środowiskiem sprzyjającym rozwojowi tych cichych zabójców. Równie niebezpieczna jest zepsuta żywność.

W przypadku żywności należy pamiętać o tym, że nawet delikatny nalot na produkcie spożywczym (np. na chlebie) czyni go niebezpiecznym. Nie można zatem pozbyć się spleśniałej części i wykorzystać reszty do spożycia. Dlaczego? Bo szkodliwe toksyny szybko się rozprzestrzeniają i w wielu przypadkach okazuje się, że udało im się przedostać do tej części pożywienia, która z pozoru – na pierwszy rzut oka i węch naszego super nosa - jest dobra i przydatna do spożycia.

Czynnikami rakotwórczymi są również pewne związki azotowe. Z tego względu niezwykle niebezpieczne mogą okazać się niektóre nawozy, których stosowanie prowadzi do skażenia azotanami produktów roślinnych. Szczególnie wrażliwe na tego typu związki są małe dzieci, choć i dorośli nie powinni lekceważyć problemu azotanów zgromadzonych w żywności.

Jak jednak rozpoznać niebezpieczne związki azotowe w jedzeniu? Niestety, znowu oko i nos nie wystarczą. Jednym ze sposobów na ograniczenie ryzyka kontaktu z czynnikami rakotwórczymi jest więc wybieranie zdrowej, ekologicznej żywności.

Rosnące zainteresowanie zdrowym stylem życia oraz coraz większa wiedza na temat czynników rakotwórczych sprawiły, że zdrowa żywność już dawno stała się przedmiotem zainteresowania zarówno ze strony klientów, jak i rolników. W efekcie przybywa w Polsce gospodarstw ekologicznych, w których korzysta się z naturalnych metod uprawiania roślin. Zdrowa żywność jest też coraz łatwiej dostępna dzięki specjalistycznym sklepom, w których można kupić wiele smacznych, zdrowych i wolnych od toksyn produktów spożywczych.
 

2013-12-25


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu