Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Przysmak wielu Francuzów, wprost z Paryża trafił na polskie stoły. Wiele osób wciąż boi się go spróbować. Jakby na niego nie spojrzeć, to jedząc ser pleśniowy zjadamy pleśń, której unikamy przecież jak ognia w każdym innym posiłku.

Chodząc po dziale z serami dużego sklepu zadajemy sobie pytanie. Czy ser pleśniowy jest zdrowy? Oczywiście, jednak musi być spożywany z umiarem i nie może być naszym produktem własnym, powstałym w warunkach domowych. Mowa tutaj o serze psującym się i rozkładającym w naszych lodówkach. 

 

Pleśń, która znajduje się w serach nie jest grzybem chorobotwórczym, takim jak ten, który towarzyszy przeterminowanym produktom spożywczym. Nie należy więc obawiać się spożywania takiego wyrobu.

We Francji sery pleśniowe podawane są nawet rocznym dzieciom, bynajmniej nie ze względów smakowych, a przede wszystkim - zdrowotnych. Sery o których mowa są bowiem bogatym źródłem wapnia i fosforu, które są podstawowym budulcem ludzkich zębów i kości. Sery pleśniowe polecane są również osobom z przeróżnymi złamaniami.

Sery pleśniowe to skarbnica zdrowia - zawierają duże złoża witamin takich jak: A i B2, które odpowiadają za zdrowie naszych oczu, wspomagając przy tym leczenie wielu chorób narządu wzroku. Oprócz tego witamina A zapewnia również prawidłowy wygląd skóry. Poza tym, w omawianym przez nas, francuskim przysmaku odnajdziemy też bogactwa potasu i sodu, czyli elektrolitów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg większości procesów w naszych organizmach.

Niestety, nie wszystko jest zdrowe w serach pleśniowych. Sery pleśniowe oprócz witamin zawierają również tłuszcze, szczególnie nasycone kwasy tłuszczowe, które spożywane razem z dużą ilością węglowodanów są powodem miażdżycy naczyń krwionośnych. Dlatego osobom podatnym na choroby układu krążenia zaleca się spożywanie serów pleśniowych w bardzo małych ilościach.

Kolejnym minusem pleśniowych serków jest obecność tyraminy, która u osób ze skłonnościami do silnych bólów głowy, może być przyczyną ataku migreny. Dzieje się tak dlatego, że tyramina powoduje wzrost ciśnienia tętniczego i nagły skurcz naczyń krwionośnych.

 

Tak więc oprócz niewątpliwego aspektu zdrowotnego, ser pleśniowy ma również swoją nieco ciemniejszą, ale nadal smaczną stronę.

2013-10-20


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu