Błonnik pomaga schudnąć

Jemy obecnie dużo wysokoprzetworzonych pokarmów, a tym samym mało błonnika. W Afryce, gdzie spożywa się go ok. 60 g dziennie, jest bardzo mało zachorowań na raka jelita grubego i odbytu.

Błonnik oznacza grupę związków chemicznych wchodzących w skład roślin. Nie jest substancją odżywczą, bo nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, ale wpływa na wiele funkcji fizjologicznych.

Wraz z rozwojem technologii jemy więcej pokarmów wysokoprzetworzonych,
a mniej błonnika. Przeciętna dzienna racja pokarmowa Europejczyka zawiera 15 – 20 g błonnika dziennie, (zalecana porcja to 35 g), co związane jest z nadmiernym spożyciem łatwo przyswajalnych węglowodanów pochodzących z białej mąki, oczyszczonych kasz, łuskanego ryżu oraz cukru.

Wieloletnie badania wykazały, że zmniejszenie spożycia włókna pokarmowego (jak inaczej nazywany jest błonnik) sprzyja m.in. chorobom jelita grubego, otyłości, miażdżycy, cukrzycy typu 2, próchnicy zębów a nawet żylakom kończyn dolnych! W Afryce, gdzie spożywa się go ok. 60 g dziennie, notuje się bardzo niską zachorowalność na choroby nowotworowe jelita grubego i odbytu.

 

Przeczytaj: Podjadanie nie jest dobre


Funkcje błonnika:


- usprawnia pracę przewodu pokarmowego,
- sprzyja redukcji masy ciała (wydłuża czas rozdrabniania i żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze osiągnięcie i dłuższe odczuwanie sytości między innymi poprzez wypełnienie żołądka),
- obniża stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi – wyjaśnia dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka, dietetyk Sante.
- wysoka dawka błonnika zawartego w zbożach zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową serca o 40%
- obniża także ryzyko chorób serca u osób chorych na cukrzycę typu 2
- oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, 
- pomaga eliminować z niego kwasy żółciowe, a nawet substancje rakotwórcze
- dieta bogata w błonnik zapobiega także kamicy żółciowej, zapaleniu wyrostka robaczkowego czy uchyłkowatości jelit.

Jednak zbytnie zwiększenie jego ilości w diecie może powodować utrudnienia
w przyswajaniu: wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi oraz witamin z grupy B i witaminy D. Te zmiany mogą po pewnym czasie ustępować, co związane jest z adaptacją przewodu pokarmowego do diety wysokobłonnikowej, czyli bogatoresztkowej.

Błonnika szukajmy przede wszystkim w produktach zbożowych, warzywach
i owocach. Chcąc wprowadzić do swojej diety odpowiednią ilość błonnika, wybierajmy zatem różne rodzaje musli, Granolę, płatki zbożowe, Crunchy, także
w formie batonów, które można spożyć w ramach drugiego śniadania. Jeśli przeraża nas jedzenie zwykłych otrąb, wybierzmy te z dodatkiem jabłek, śliwek albo żurawiny. Wysoka zawartość błonnika rozpuszczalnego znajduje się w otrębach owsianych Sante.

Na skuteczność działania błonnika pokarmowego ogromny wpływ ma dostateczne spożycie płynów. Zbyt duża ilość włókna może spowodować lub nasilić istniejące zaparcia.

2010-10-15


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu