Po co nam probiotyki?

Probiotyki są to substancje korzystne dla zachowania przez nasze organizmy pełni zdrowia, odpowiedniej kondycji oraz odporności. Probiotyki są mikroorganizmami, bakteriami bądź drożdżami pozytywnie działającymi na organizm jednostki, która je konsumuje. Rynek spożywczy zapełniają produkty, które zostały dodatkowo wzbogacone o specjalne, ściśle selekcjonowane szczepy bakterii.

Definicję probiotyku wprowadzono na rynek medyczny i farmaceutyczny w 1965. Od tamtej pory to pojęcie ewoluowało, subtelnie zmieniając swoje znaczenie. Aktualnie obowiązująca koncepcja probiotyku zakłada wprowadzenie do naszej diety żywych bakterii w takiej formie, żeby przetrwały w żołądku, dwunastnicy i były aktywne jeszcze w naszej okrężnicy.
 
Chociaż probiotyki wzbudziły zainteresowanie świata nauki w drugiej połowie ubiegłego wieku, to już w starożytności był znany dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko, czyli probiotyków. Probiotyki należy konsumować podczas stosowania terapii antybiotykowej oraz przez jakiś czas po zakończeniu leczenia antybiotykami.
 
Na ogół lekarz zapisując antybiotyk zaleca zażywanie nam leków osłonowych. Poprzez leki osłonowe rozumiemy substancje zawierające wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego. Ze względu na to, że na rynku pojawiło się wiele produktów spożywczych wzbogacanych probiotykami, lekarz może rekomendować też pacjentom spożywanie produktów mlecznych wzbogaconych o szczepy probiotyczne.
 
Dlaczego potrzebujemy probiotyczną osłonę naszych jelit podczas terapii antybiotykowej?
 

Zachwyt nad skutecznością działania antybiotyków już dawno minął. Tym niemniej, czasami wydają się niezbędnym elementem naszej terapii. Niektóre infekcje bakteryjne możemy pokonać jedynie z pomocą antybiotyku. Poza szkodliwymi mikrobami z organizmu zostają usunięte także bakterie niezbędne nam do funkcjonowania. Umożliwiają prawidłowy przebieg procesów trawiennych, hamują rozwój patogenów, aktywizują pracę limfocytów oraz makrofagów. Usunięte bakterie przyspieszają również produkcję naszych przeciwciał. Stąd idea osłony probiotycznej okazuje się wymogiem, skutecznie uzupełniającym działanie antybiotyku

 
Uważa się, że probiotyki wytwarzają substancje przeciwdrobnoustrojowe. Przede wszystkim są to kwasy organiczne, amoniak, nadtlenek wodoru oraz związki bakteriocynopodobne. Probiotyki konkurują z pozostałymi drobnoustrojami w ludzkim organizmie, w tym również drobnoustrojami chorobotwórczymi. Modyfikują toksyny oraz receptory dla toksyn, a ponadto wywierają wpływ immunomodulujący.
 
Co bardzo istotne, probiotyk jest związkiem, który nie ulega trawieniu na wskutek działania enzymów. Trafia więc w pierwotnej formie do jelita grubego. Tam probiotyk wykorzystany jest przez pożyteczną dla ludzkiego organizmu mikroflorę. Dlatego współcześnie zalecana koncepcja probiotyku zakłada wprowadzenie do diety pacjenta żywych bakterii w takiej formie, żeby przetrwały w żołądku, dwunastnicy oraz były również aktywne w okrężnicy. 
 
Szczegółowe badania farmaceutyczne nad znanymi na rynku probiotykami wciąż trwają – odkrywane są ich kolejne efekty stosowania. Niektóre probiotyki mogą po skonsumowaniu pobudzać komórki nabłonka do zwiększonej produkcji śluzu. W ten sposób następuje skuteczne uszczelnianie naszej bariery ochronnej, czyli śluzówki.

 

2013-03-18


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu