Cogressus Dietetica. Ogólnopolska Konferencja Dietetyki

Zdrowe jedzenie staje się bardzo ważne. Coraz więcej osób chce odżywiać się zdrowo, wiele chce zdrowo oraz w miarę szybko schudnąć. Nic więc dziwnego, że dynamicznie rozwija się w Polsce dietetyka, jako specjalistyczna nauka i profesjonalne wsparcie dla zainteresowanych.

Dietetyka jest nauką, która zajmuje się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia oraz specyfiką psychologii żywienia. Dietetyk jest specjalistą, który analizuje, w jaki sposób składniki spożywanej żywności wpływają na zdrowie oraz wydolność organizmu człowieka. Dietetyk doradza potrzebującym i zainteresowanym osobom w zakresie nowoczesnych metod zdrowego odchudzania i redukcji otyłości, czy podstaw planowania oraz przygotowywania indywidualnych jadłospisów i diet. Dietetyk doradzi, jakie ćwiczenia możemy zastosować, dokona prawidłowej oceny masy i wagi ciała, dokona pomiarów i oceny sylwetki.
 
Od 5 do 6 kwietnia 2013 odbędzie się III Ogólnopolska Konferencja Dietetyki. Cogressus Dietetica odbędzie się w Centrum Kliniczno - Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, przy Ul. Pomorskiej 251 w Łodzi. Kolejna edycja jednej z największych konferencji w Polsce poświęconych dietetyce i żywieniu została znacznie rozbudowana w porównaniu do poprzednich edycji. 
 
Edycja 2013 skupi się na dwóch niezwykle ważnych aspektach żywienia, jakimi są: alergie i nietolerancje pokarmowe. Dodatkowo, Cogressus Dietetica zostanie poświęcone kwestii odżywiania w sporcie. Poza zaangażowaniem najlepszych specjalistów z Polski oraz z zagranicy w zakresie dietetyki i żywienia, organizatorzy zwiększyli limit uczestników z pięciuset do tysiąca osób poprzez zmianę miejsca kongresu i organizację zjazdu w Centrum Kliniczno - Dydaktycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.
 
Warto pamiętać, że nierzadko dietetyka mylona jest z technologią żywności. Dietetyka tymczasem jest nauką medyczną, wyspecjalizowaną w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka.

2013-03-23


Get the Flash Player to see this player.

Komary i zdrowie człowieka

Jedne z najbardziej znienawidzonych owadów na całym świecie – a na pewno najbardziej niewygodne dla mieszkańców Polski podczas spędzanych na świeżym powietrzu pięknych dni wiosny i lata. Komary zyskały taką złą sławę z jednego powodu. Samice tych niewielkich owadów odżywiają się wysysając krew ze zwierząt stałocieplnych oraz z ludzi.

więcej

Psychoterapia i redukcja szkód zjednoczone

W pierwszym kwartale 2012 Daily Telegraph wzbudził sensację informacją na temat nowego leku dla osób uzależnionych od alkoholu podawanego w celu redukcji ilości spożywanego alkoholu. Powołał się przy tym na eksperymentalne próby leku. Tabletka dziennie sprawiła, że osoby uzależnione zamiast wypijać ponad 80 g alkoholu piją co najwyżej 30 g dziennie. Preparatem tym okazał się nalmefen o handlowej nazwie Selincro, który już rok później trafił do europejskich aptek.

więcej

Jak godzić zdrowie z przyjemnościami?

Propaganda, która w ostatnich latach słusznie ostrzega przed konsekwencjami zażywania alkoholu sprowadziła ten napój do wspólnego kąta z wódką i spirytusem. Nie zmienia to jednak faktu, że piwo po czystej wodzie i herbacie jest nadal trzecim, najpopularniejszym napojem spożywanym na całym świecie.

więcej

Co zrobić, gdy ukąsi nas kleszcz?

Często nie wiemy, co zrobić w sytuacji, kiedy ukąsi nas kleszcz. W obawie przed boreliozą możemy swoją ignorancją skrzywdzić się jeszcze bardziej i dotkliwiej. Zapraszamy do obejrzenia kolejnego filmu z Medplaneta TV.

więcej
Kontakt O nas Regulamin Miasto Video Zdrowie Styl życia Psyche Medycyna Choroby Bez Tabu